GESCHIEDENIS
De watertoren in Lutten uit 1932 is één van de twee watertorens in Nederland met een zadeldak. De andere toren met zadeldak is de watertoren in Mijdrecht. De watertoren in Lutten is de als hoogst gebouwde watertoren in de provincie Overijssel. Deze watertoren is een gemeentelijk monument en is herkenbaar aan de typische jaren 30’-stijl. De architect was de bekende Jan Jans uit Hengelo.
De watertoren in Lutten heeft een tank inhoud van 578 m3 en voorzag de gehele omliggende omgeving vroeger van water.
De groep van 20 bouwvakkers zijn allemaal afkomstig uit de omgeving Lutten, Slagharen, Dedemsvaart en Hardenberg.
In 1932 zat men middenin de crisisjaren van voor de 2e wereldoorlog en er was veel armoede en weinig werk. Van een inmiddels overleden buurtbewoner heb ik veel informatie gekregen over de bouw in die tijd. Zo blijkt dat de mensen die aan deze klus meewerkten van te voren een proef metselwerkje moesten maken, en als dit werd goedgekeurd dan waren ze aangenomen. Zij hebben het metselwerk in het geheel gemaakt en ingevoegd. Het steigerwerk werd met het metselwerk mee naar boven genomen en aan het metselwerk bevestigd. en met het invoegen zijn ze op dezelfde wijze weer naar beneden gegaan en hebben ook hier de steiger mee laten zakken.
tijdens onze verbouwing in 2014 hebben we nog een leuk stukje steigerhout gevonden met namen en een datum. deze heeft ruim 80 jaren ingesloten achter het metselwerk bij een zijkapel gestaan.
De hele beton constructie is gemaakt door mensen uit Oostenrijk en waren in Lutten in of Nabij “het jachthuus” in de kost. in Oostenrijk had men in die tijd meer ervaring en kennis op het gebied van betonconstructies. men werkte in die tijd met gladde bewapening. het hele geraamte inclusief tank en dak is gestort uit beton. Ook de vloerplaat waar alles op gebaseerd is werd uit beton gestort op een gestabiliseerde ondergrond.
De bedoeling was om in eerste instantie de toren 20 meter meer naar het westen te bouwen in het weilandje ernaast, maar al gauw kwam men er achter dat dit niet verstandig was omdat hier een oude meander van de Reest heeft gelopen en hier een heel dikke laag van meters veen in de grond zit.
In Nederland is elke watertoren uniek terwijl in het buitenland vaak voor een standaard exemplaar gekozen werd. Maar het doel en de werking van alle watertorens zijn gelijk. Om water naar de huisaansluitingen te brengen onder een constante waterdruk. elke tien meter hoogte van het waterreservoir geeft 1 bar druk. De bovenkant van de tank van watertoren Lutten is 42 meter en geeft dus 4,2 bar constante waterdrukdruk, voor een gebied van ongeveer 15 km, rondom de toren. De watertorens staan dan ook veelal zo’n 25 á 30 km. uit elkaar. Het drinkwater komt vanuit het waterwingebied met lage druk door buizen aangestroomd en verlaat de toren weer onder een druk van 4,2 bar.
Tegenwoordig zijn watertorens niet meer in gebruik en wordt het water door drukgeregelde pompen (iets wat men vroeger niet had) op een constante waterdruk gebracht. ook zijn de watertorens ondanks de grote waterreservoirs voor tegenwoordig gebruik ook niet groot genoeg. er wordt tegenwoordig vele malen meer water gebruikt als vroeger.